Voorpagina

Het begin

Stemacteur

Stemacteur, voice-over

Cabaretier

Mooie tijden

Kijk en luister:


RTV Boslucht

Schrijf in voor de nieuwsbrief!

Buienradar.nl

De Razende Bol

Wilde eend

Vrijdag 31 Januari 2003 at 10:18 pm Wij eten graag vlees, maar wel het liefst van zodanige afkomst, dat het donordier een dierwaardig bestaan heeft geleid. Vandaag waren wij bij Lukas Klamer (een tak van de Makro) en we namen een bevroren pak wilde eendenborstfilet mee. Hannie maakte er een portsaus bij en bosbessencompote, alsmede zuurkool met aardappelpuree. Het was een heerlijke maaltijd, zeker toen ik al bij de eerste hap een hagelkorrel in de mond kreeg, zodat we zeker wisten dat we met echte wilde eend te maken hadden en niet met een in een kooi opgefokte soort. Maar ja, zeggen sommigen dan: die eend heeft dan wel vrij rond kunnen vliegen, maar op een bepaald moment kreeg ie toch een schot hagel in zijn lijf en hoe lang duurde het vervolgens voordat de Golden Retriever hem had geapporteerd en de jager zijn nek had gebroken? Tsja, dat weten we dan weer niet. En toch was het lekker.

Zo wonen wij

Vrijdag 31 Januari 2003 at 7:07 pm Vorig voorjaar zat de hovenier hoog in de boom, om wat takken af te zagen en hij maakte twee foto's. Die heb ik aan elkaar geplakt, Richard heeft de streep geretoucheerd en nu lijkt het net een panoramafoto.Links is de garage, in het midden het circa 15 jaar geleden aangebouwde achterhuis en rechts is het uit 1928 stammende arbeidsershuisje, waar gezinnen met tien kinderen in woonden en dan hadden ze ook nog een varken en een geit in huis. Het achter ons huis liggende bos is in die tijd ontstaan als hakbosje, de bewoners stookten met het hout dat daar werd verbouwd. Onze allesbrander brandt alleen maar als het heel koud is en we de gezelligheid rond de kachel zoeken, dus zonder hout zullen we niet snel komen.

Hondenleed

Woensdag 29 Januari 2003 at 11:06 pm Onze hondjes beleven weinig vreugde aan Joy. Des avonds voor het slapen gaan gebruik ik, tegen beter weten en dat van alle raadgevers in, nog een klein stukje kaas. Onze hondjes komen dan uit hun mandje en krijgen ook een stukje mee, hetgeen mijn schuldgevoel toch weer wat tempert. Gisteravond deed ik dat ook en ik haalde Joy erbij uit haar nachtgevang, want anders vond ik het zielig. De drie honden kregen in volgorde van belangrijkheid (van oud naar jong) een stukje kaas uitgereikt. Toen ik vervolgens de kaas aan het inpakken was dook Joy grommend en bijtend in Leentjes nek. Leentje was zo verbouwereerd door deze onverhoedse aanval dat ze nauwelijk reageerde. Ik greep Joy in haar nek- annex rugvel, sleurde met haar een stukje kapsel van Leentje mee en deponeerde het dier in haar nachtverblijf. Ja, dat gaat zo maar niet.

De kooi waarin Joy af en toe moet verblijven omdat ze anders (hoewel ze niet kan lezen) onze boeken verslindt, heeft een deurtje met een door een veer tegengehouden klem. Deze kooi heeft al drie jonge honden doorstaan. Joy heeft vannacht kans gezien het veertje zo te vervormen dat het deurtje openging. Vanmorgen liep ze derhalve door de kamer, zonder evenwel schade te hebben aangericht.

Terug naar Texel

Woensdag 29 Januari 2003 at 10:56 pm De derde ronde van het Amsterdams Kleinkunst Festival wordt al meer dan vijftien jaar gehouden in theater-restaurant Klif12 op Texel. Daar won ik mijn eerste publieksprijs, een zeehondje dat ik Cliff heb gedoopt en dat in mijn studio in de gaten houdt of ik wel goed mijn best doe. En daar moest ik op de vroege zondagochtend vernemen dat de volgende ronde voor mij niet was weggelegd.Vandaag kreeg ik een mailtje van Cor van Heerwaarden (zie foto), uitbater van Klif12, die mij uitnodigde deze zomer een avond op te treden in zijn theater. Geheel verzorgd en nog geld toe! Ik wist niet hoe snel ik mijn ja-woord terug moest mailen. Er is lekker geen jury bij, dus ik kan ongegeneerd gaan voor de gulle lach.

Bodybuilding

Dinsdag 28 Januari 2003 at 10:58 pm Als ik vertel dat ik wekelijks de sportschool bezoek wordt dat niet altijd door iedereen geloofd. Toch is het zo. Ik doe oefeningen op talrijke toestellen, fiets eens wat of step een stukje. Ook zonnebank en sauna laat ik niet aan mij voorbijgaan. Het mag dan zo zijn dat ik een dikke oudere man ben, ik doe toch ook wel iets om de tempel van mijn ziel nog enigszins te onderhouden. En in de kleedkamer na gedane arbeid is het vaak aangenaam toeven. Samen douchen brengt mensen dichter bij elkaar. In de doucheruimte zelf soms wel te dicht naar mijn zin, maar bij het afdrogen is er altijd ruimte genoeg. En de gesprekken gaan echt niet over anabole steroïden e.d. maar over het echte leven of de politiek. Ik ben nu al een paar jaar op fitness en weet inmiddels dat de meeste mannen die zich daar staan uit te sloven om hun spieren op peil te houden niet onnozel zijn.

Harrie, samen met Saskia eigenaar van de sportschool, gaat dit jaar op voor het Nederlands Kampioenschap bodybuilding. Harrie is een grote, sterke man, die keihard traint en zich aan een zeer streng dieet houdt, in de hoop dat straks de jury hem uitverkiest. Vroeger dacht ik dat bodybuilding een sport voor de dommen was. Daar heb ik spijt van. Harrie is verre van dom. En hij heeft gevoel voor humor en kan heel goed relativeren. Maar de inspanningen die hij zich getroost zijn, net als bij alle topsporters, zwaar en bloedserieus. Ik wil dat hij wint.

Een hond erbij

Maandag 27 Januari 2003 at 11:56 pm Mijn zus gaat morgen voor een dikke week het ziekenhuis in omdat ze geopereerd moet worden. Om ons medeleven zeker te stellen mogen wij op haar hondje passen. Het betreft hier een anderhalf jaar oude Lakeland Terrier van het vrouwelijke geslacht. Het diertje heet Joy en ze is ook inderdaad zeer vrolijk. Overvrolijk zou ik willen zeggen. Eigenlijk is het een ADHD hondje. Bij de attributen die Joy meebracht is een opvouwbare kooi (een bench heet dat in hondenkringen) waar ze af en toe in moet. Dat vind ze niet prettig. Eerst gaat ze een kwartiertje zielig janken. Niet voortdurend, want dan ging ze genadeloos naar een andere kamer, zodat we het niet zouden horen. Dan gaat ze een kwartier ostentatief gemelijk op een bot liggen kauwen en dan gaat ze slapen.

Wij hebben zelf twee hondjes, Cairnterriers. Leentje is een roodharige voormalige dame van elf en Beertje is een achtjarige gewezen man. Leentje is wat je noemt een kattekop in de omgang met andere honden en ook met kinderen. Ze bijt niet, maar geeft haar grenzen duidelijk aan. Dat doet ze ook bij honden die zes keer zo groot zijn en ook die zijn steeds weer diep onder de indruk. Eén keer niet en toen moest Leentje wel heel snel en uitvoerig gehecht worden wegens een paar flinke wonden, maar ze blijft van zich afblaffen.

Beertje is veel goedmoediger van aard. Hij is dol op kinderen, mensen en andere honden en treedt de hele wereld in beginsel onbevangen opgewekt tegemoet. Maar het enthousiasme van Joy gaat zelfs hem te ver. In de tuin wil hij nog wel een stukje met haar hardlopen, maar ook binnen blijft Joy maar in zijn nek happen en als een wildeman om hem heen dansen. Ook al keft hij zeven keer, met zeer opgetrokken bovenlip, Joy weet niet van ophouden. Omdat wij niet willen dat Beertje van pure frustratie toch tot echt bijten of vechten wordt gebracht, grijpen wij dan maar eens in om Joy achter de tralies te plaatsen.

Leentje heeft duidelijk meer gezag. Joy probeert ook haar vruchteloos tot spelen te bewegen, maar doet dat door alvast op haar rug te gaan liggen, ten teken van onderwerping, om vanuit die positie draaibewegingen te maken, vergezeld van uitdagende kefjes en grommetjes. Leentje reageert daar op door zo nu en dan een schelle kef uit te reiken en trekt zich terug. Gezien het klaarblijkelijke ontzag dat Joy voor Leen ten toon spreidt, zijn we minder beducht voor een bekgemeen tussen deze twee. Toch blijven we alert.

Hoewel Joy tot dusverre geen 100ste seconde heeft stilgezeten, zal ik er deze week vast wel in slagen een foto van de drie hoofdrolspelers in dit stukje te maken.

TV Opname

Zondag 26 Januari 2003 at 9:10 pm Zaterdag vonden de opnames plaats voor het programma Ingelijst van RTS, de lokale omroep van Smallingerland. Twee gasten deze keer. Bert Baron vertelde over de plannen die hij vijf jaar geleden had gemaakt voor de herinrichting van he centrum van Drachten. En de heer Gerencer legde uit waarom hj driedimensionale karikaturen maakt. Karikaturen op een kleitablet, in reliëf als het ware. Hij doet dat, ik verklap het maar, omdat hij dat leuk vindt. De gebakken resultaten worden niet verkocht, weggegeven of tentoongesteld: hij houdt ze gewoon allemaal zelf.Op de foto hierboven zien we cameraman Theo, op cameravrouw Petra.

Endemol

Vrijdag 24 Januari 2003 at 10:12 pm Vandaag was bij de post een brief van Endemol. SBS6 houdt binnenkort audities voor mensen die nogal uiteenlopende kunstjes kunnen vertonen.

Klik op het briefhoofd en je kunt de hele brief lezen. Ik neem maar aan dat iemadn een grapje met me uithaalt, want ik geloof niet dat deze weg voor mij de meest aangewezene is. Bovendien ben ik nog niet helemaal toe aan een volgende jury.

Aanbranden

Vrijdag 24 Januari 2003 at 10:03 pm Om de smaak en de vitaminen van de aardappelen zo goed mogelijk te bewaren, kun je de aardappelen het beste in een pan met niet te veel kokend water leggen en ze dan ongeveer 20 minuten aan de kook houden. Even prikken met een viertandige vork om te controleren of ze gaar zijn, afgieten en opdienen. Om weinig water te kunnen gebruiken is nodig dat het deksel de pan goed afsluit,zodat zo weinig mogelijk water ontsnapt. Ook moet je als het water weer kookt het gas laag draaien. Op het moment dat ik dat had moeten doen werd ik gebeld door een mevrouw die mij 3 tot 10 % korting op Groene Stroom aanbood. Over de afloop van dat project zal ik rapporteren als de offerte binnen is.

Toen ik de telefoon had neergelegd rook ik iets. Ik zette de wasemkap een stand hoger. De gedachte aan aanbranden kwam niet bij me op, omdat me dat zelden gebeurt. Een minuut later rook ik nog steeds iets en stak ik mijn hoofd onder de wasemkap. Pas toen zag ik dat ik het gas onder de aardappelen op driekwart had staan. Nog een geluk trouwens. Ik kon de aardappelen redden door er een stuk af te snijden en ze te bakken (ze waren al aardig in de buurt van gaar). En de pan staat met een beetje sodawater te weken. Komt ook wel weer goed.

Petra en Jellie

Donderdag 23 Januari 2003 at 7:27 pm Petra en Jellie studeren aan de Friese Poort in Drachten een vak dat met televisie maken in verband staat. Wat het precies is willen ze misschien in een reactie wel aangeven. Ze hebben enkele maanden als stagiaire bij RTS Televisie gewerkt en aan die stageperiode komt nu een einde.Dat betekent dat ze bij de opnamen van Ingelijst a.s. zaterdag, een programma over kunst en cultuur, mij voor het laatst in mijn hoedanigheid van presentator zullen bijstaan. Het is jammer.

Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging

Donderdag 23 Januari 2003 at 5:30 pm Voor RTS Radio mag ik af en toe een telefonisch interview afnemen. Eén van de leuke dingen daarvan is dat je in kontakt komt met wereldjes die anders verborgen zouden zijn gebleven. De Drachtster afdeling van de KNNV  bestaat 50 jaar. En de landelijke vereniging al meer dan 100 jaar. En ik had er nog nooit van gehoord. Het is een vereniging van veldbiologen, dus niet echt iets voor mij, maar wel goed om te zien waar ook veel mensen zich mee bezig houden.

Optreden op 9 maart

Donderdag 23 Januari 2003 at 10:54 am Op 9 maart a.s. vindt in Amsterdam de Zwartekatdag plaats. Er viel iemand uit en nu mag ik meedoen. Een kwartiertje slechts, maar er zitten 240 cabaretliefhebbers in de zaal, er is pers en er komen impresario's. Je weet dus nooit hoe dit het balletje nog weer verder aan het rollen brengt. Ik ben blij.

Het juryrapport van het AKF

Woensdag 22 Januari 2003 at 1:21 pm Vandaag zat het bij de post. In mijn herinnering was het veel negatiever. Eigenlijk vind ik het zo gek nog niet. Ik zal de opmerkingen eens op mijn gemak herkauwen en zien wat ik ermee ga doen.

"Menno vertelt erg charmant over een man die meestal te laat omschakelt in het leven. Hij doet het met een aangename stem en zeer veel relativeringsvermogen. En dat doet hij te goed. Omdat hij daarmee niet alleen de kwetsbaarbeid weghaalt, maar ook het contrast in zijn programma. Hij is helder in zijn verhaal en in zijn liedjes, hoewel de muziek mag wel wat gewaagder en gevarieerder. En zijn teksten mogen wat minder rijmen. Menno profileert zichzelf als zogenaamde oude zak, bouwjaar 45, maar laten we eerlijk zijn, zo oud is dat nou ook weer niet. Een grote mate van zelfspot is prima als zelfbescherming, maar de jury zou als afwisseling graag een gat in het pantser zien. Want wil iets raken, dan moet het uit de pas lopen, schuren en prikkelen."

Kleur bekennen

Dinsdag 21 Januari 2003 at 3:33 pm

De laatste 30 jaar heb ik altijd D'66 gestemd. Door dik en dun, kun je rustig zeggen. Ik was dat ook nu weer van plan, maar nu die partij zo klein dreigt te worden en het er even echt op aan lijkt te komen, begon ik toch weer te twijfelen. Ik heb de stemtest van Writersblock  nog eens gedaan (de vorige keer stond Groen Links op 1 en D'66 op 2) en nu nog serieuzer en inmiddels alweer met iets meer kennis van zaken. De uitslag is:

PvdA:   69 punten
Groen Links: 52 punten
D'66:   48 punten
SP:   32 punten
VVD:    3 punten

De rest had ik uitgeschakeld (had ik met de VVD ook kunnen doen, maar dat vond ik nog wel grappig om te zien of de test een beetje klopt).

Dit is een historisch jaar, ik ga kleur bekennen en stemmen op de partij van mijn ouders. Zo komt alles toch nog goed. Ik zal later nog eens vertellen hoe ik, toen ik nog erg jong was, in het bestuur van de plaatselijke afdeling van de VVD heb gezeten. En ook hoe ik er toe gekomen ben te folderen voor DS'70.

Foto's

Dinsdag 21 Januari 2003 at 12:02 am Het plaatsen van de fototjes lukt nog niet helemaal, maar dat komt ook vast wel eens in orde.

De fanfare

Maandag 20 Januari 2003 at 11:50 pm

Iedere maandagavond repeteert de plaatselijke fanfare Excelsior. Ik speel in dat gezelschap trombone. Door op de foto te klikken kun je ook mijn naaste collegae zien. Excelsior is niet een heel goed orkest. Ik denk dat iets meer van de helft der leden thuis zelden of nooit oefent. Het gevolg daarvan is dat het niveau betrekkelijk laag is. De meeste leden lijken daar echter geen hinder van te hebben, dus het zal wel altijd zo blijven.

Boswandeling

Maandag 20 Januari 2003 at 11:44 pm

Als het slecht weer is wandelt één van ons met de hondjes. Vaak doet Hannie dat, omdat ze het zelfs wel een beetje lekker vindt om in de regen te lopen. Ze golft ook bij alle denkbare weersomstanigheden. Maar zondag gingen we even samen.
Op de foto (klik op de foto voor een grotere) zie je Hannie met de hondjes Leentje (de rode dame) en Beertje (de donkere heer). Dit is niet ons eigen bosje, maar het bos 500 meter bij ons vandaan, waar we een echte rondwandeling van een half uur kunnen maken. Ons eigen bosje biedt wel een rondwandeling, maar je moet behoorlijk slenteren om er vijf minuten over te doen.

Texel voorbij

Maandag 20 Januari 2003 at 2:21 pm Gisteravond mocht ik optreden ten huize en ter gelegenheid van de verjaardag van mijn vriend Nanne. De twintig aanwezigen vonden het allemaal leuk. Ik voelde bij de glazen wijn na de voorstelling de laatste restanten van de op Texel geslagen wond dichtgroeien en vanmorgen was er zelfs geen litteken meer te zien. Dat was vooral voor Hannie erg prettig, want die was het gezeur zo langzamerhand wel zat. Zei zegt die dingen nooit met dergelijke woorden, maar ziet toch wel kans de boodschap over te brengen.

Uit betrouwbare bron een citaat van een jurylid van het AKF:

"Het gaat er om dat je mensen doorlaat waarvan je vermoedt, iets ziet of hoort, dat ze in een volgende ronde zichzelf kunnen overstijgen. Berekend op het publiek spelen mag niet."

Ik wil niet beweren dat ik als cabaretier mijn hoogtepunt al heb bereikt en hoop me nog wel te kunnen ontwikkelen, maar daar heb ik wel wat meer tijd voor nodig dan zes weken. En ik speel inderdaad zeer op het publiek. Als het publiek niet zou reageren, zou ik er niks aan vinden. Het publiek waarschijnlijk ook niet.

Radio Vreewyk

Zaterdag 18 Januari 2003 at 5:21 pm Iedere week wordt op zaterdagochtend tussen tien en twaalf uur een rechtstreeks radioprogramma uitgezonden vanuit zalencomplex Vreewyk in Drachten. De formule is best aardig: de presentator spreekt met een aantal mensen over min of meer actuele zaken in de gemeente Smallingerland en plaatselijke muzikanten spelen en/of zingen een paar deuntjes. Publiek is welkom, maar meestal zijn er alleen maar enkele aanhangers van degenen die optreden.

Vandaag werd het eerste uur muzikaal opgeluisterd door het zangduo Trochinoar uit Drachten. Fries liedjes met gitaarbegeleiding, niet wereldschokkend maar leuk en goed gezongen. De gasten spraken over de vernieuwing van het ziekenhuis en de kinderopvang. En het tweede uur werd gevuld door een tafeldiscusse met vier wethouders van de gemeente. Ook daar was geen publiek op afgekomen en ze hadden wat mij betreft gelijk. Het was een en al saai geneuzel. Maar ik kreeg niet de indruk dat ze een maandelijkse bijdarge aan elkaar overmaakten en ook van aanranding of plannen in die richting bleek mij niets. Wethouders mogen van mij trouwens best saai zijn, als ze maar goed voor de gemeentelijke belangen opkomen.Dit is Cor Sipma achter de mengtafel in Vreewyk. Hij bedient de schuiven en ik zet microfoons iets naar links en daarna weer terug.

Spaans

Vrijdag 17 Januari 2003 at 5:20 pm Ongeveer anderhalf jaar geleden besloten we Spaans te gaan leren, om dat in onze voorgenomen vakanties naar Spanje te kunen toepassen in de omgang met de Spanjaarden. Tot dat doel verwierf ik de Assimil zelfstudie methode, bestaande uit een boek en een stapel CD's. Zelfs Hannie, die bij ons thuis de discipline doet, bracht het niet op dagelijks een half uur te besteden aan luisteren en lezen. Ook het kijken naar de Spaanse televisie bracht de taal niet als vanzelf bij ons binnen, dus toen we in oktober met onze nieuwe, zestien jaar oude, Kip Kompakt Spanje bezochten, moesten wij ons noodgedwongen redden met een handzaam gidsje waarin de woorden die we zo nodig hadden zelden voorkwamen.

Vanaf vandaag wordt dat anders. Vanmorgen om negen uur begon de eerste van twaalf lessen Spaans voor beginners. Negen deelnemers, die worden onderricht door Maika. De bedoeling is dat we na die twaalf lessen (en ijverig huiswerk maken natuurlijk) een mondje Spaans kunnen spreken en verstaan. Met name dat laatste lijkt me een wonder, want Spanjaarden praten buitengewoon snel. Maar misschien gaat de schotel toch nog helpen in dit proces.

Lokale omroep

Donderdag 16 Januari 2003 at 9:38 pm Sinds anderhalf jaar doe ik geheel vrijwillig werk bij de lokale omroep in Drachten ( http://www.rtsmallingerland.nl ). Bij de radio verzorg ik eens per week de techniek bij het dagelijkse actualiteitenprogramma en voor de tv presenteer ik een maandelijks programma over kunst en cultuur. En dan werk ik ook nog mee aan Radio Vreewyk, een radioprogramma vanaf lokatie, met gasten en live muziek.

Met spullen mag ik spelen als de uitzending in de studio gemaakt wordt. Een lokale omroep wordt grotendeels bemensd door vrijwilligers en er is altijd te weinig geld beschikbaar voor goede apparatuur. Dat de programma's af en toe wat doen denken aan Radio Bergeijk is dan ook niet verbazingwekkend. Het is amusant te zien welke status sommige mensen denken te ontlenen aan hun omroepwerk, terwijl het aantal kijkers en luisteraars waarschijnlijk in de buurt van de 47 ligt.

Sportschool

Donderdag 16 Januari 2003 at 2:35 pm Vanochtend bezochten wij de sportschool (zoals iedere week) om daar met behulp van allerlei apparaten de spieren en de conditie enigszins op peil te houden. Toen ik enkele belangstellenden moest zeggen dat mijn triomftocht in cabaretland voorlopig was gestrand op Texel werd ik zo overweldigd door het medeleven dat ik slechts door uiterste inspanning een huilbui kon voorkomen. Ik moet hier uit afleiden dat ik de schok nog niet geheel verwerkt heb.Deze foto werd op het strand van Texel gemaakt (jeetje, wat was het koud) met de vlag van het AKF op de achtergrond. Iedereen is op deze manier gefotografeerd, ten behoeve van promotiemateriaal voor de tournee.

Vreetfreek

Woensdag 15 Januari 2003 at 5:01 pm Een paar weken geleden verkeerde ik in de veronderstelling dat ik een redelijke kans had dezer maanden een tournee langs enkele kleine theaters te mogen maken. Omdat ik geen zin had tussen soundcheck en aanvang altijd pizza te moeten eten bestelde ik via de boekhandel te Oosterwolde het boekje Waar eet Freek in Sneek. In dat boek staan routebeschrijvingen naar 104 theaters in Nederland, de parkeermogelijkheden en de restaurants nabij de theaters. Reuze handig. In theaterkringen wordt dit meesterwerkje ook wel de Vreetfreek genoemd. De theaters waarin de tour van het AKF zich afspeelt staan er echter overwegend niet in, dus ik had er weinig aan gehad. Toch zal ik het boekje koesteren, want als ik straks mijn eigen tournee maak speel ik toch bij voorkeur in de wat grotere theaters, die wel in dit werkje staan vermeld. Van wat ik wil kan ik wel altijd blijven dromen.

Schotelontvanger

Woensdag 15 Januari 2003 at 4:59 pm Omdat we zo landelijk wonen dat kabeltelevisie hier waarschijnlijk niet tijdens ons leven zal worden aangelegd, namen we in december 2001 toch maar een schotel. We zouden dan, althans zo luidde mijn aankoopargument, vanzelf Spaans leren door naar de Spaanse televisie te kijken. Dat is niet, gelukt, zodat we vrijdag beginnen met een Spaanse cursus in een klasje, maar dit terzijde.

De leverancier van schotel en decoder moest nog een klein kastje erbij plaatsen om ook de ontvangst van een tweede satelliet mogelijk te maken. Bij nader inzien nogal onzinnig, want 500 zenders is echt te veel om regelmatig naar te kijken. Maar goed, besteld is besteld. Daarnaast stond in onze tuin nog een antennemast van ruim tien meter, waarmee we Nederland 1, 2 en 3, alsmede Omrop Fryslan konden ontvangen. Dat was wel handig, want als je iets bekijkt via de schotelontvanger, kun je niet tegelijkertijd een andere programma opnemen en dat kon dan weer via de antenne. En Fryslan is alleen maar per antenne te bekijken. Maar die mast woei om in februari 2002. Ik bestelde bij de leverancier van de schotelinstallatie een antenne, te plaatsen wanneer hij het schotelprojekt zou afronden. Met een goed gevoel voor timing belde de man in oktober op om een afspraak te maken, maar toen waren we net in Spanje. Vandaag heb ik hem opgezocht in zijn winkel en onze hartelijke banden nog eens aangehaald. Hij heeft beloofd nu gauw te komen en plaatst dan ook meteen een FM antenne, zodat we Radio 4 ook goed kunnen ontvangen. Overigens heeft hij ook nog steeds geen rekening gestuurd voor de schotel en de tuner die we nu al ruim een jaar gebruiken. Het landleven is soms wel erg rustig.

Gestaag herstel

Dinsdag 14 Januari 2003 at 5:47 pm Mijn geest herstelt zich gestaag van de teleurstelling en ik ben al volop bezig met ideeën voor nieuwe liedjes en verhaaltjes. Ik heb mijn oude leerboeken jazzpiano maar eens uit de kast getrokken, om al spelend weer nieuwe impulsen te krijgen. Want eerlijk is eerlijk, een volgend liedje lijkt op het vorige, voordat je er erg in hebt.

Hoog water

Dinsdag 14 Januari 2003 at 5:42 pm Als het erg hard regent treedt onze vijver weleens buiten zijn oevers. Meestal staan dan de weilanden hier in de buurt ook voor een deel onder water, zodat de ruimte voor de schapen steeds minder wordt.

Klik voor een foto van de volle vijver. Als je goed kijkt zie je rechts naast de vijver onze hondjes staan.

Plaatjes kijken

Dinsdag 14 Januari 2003 at 01:19 am Als ik het allemaal goed heb gedaan kun je enkele foto's die ik op Texel maakte zien als je http://home.tiscali.nl/mennonicolai/nieuwe_pagina_2.htm op deze link klikt. En als het niet werkt kom ik er morgen op terug.

Teleurstelling en opluchting

Maandag 13 Januari 2003 at 5:05 pm Na een nacht van elf uur stond ik doodmoe op. Hannie was inmiddels ziek geworden (verkouden en hoofdpijn) en mijn verdriet stond nog stevig overeind. Dat ik die vermoeiende en natuurlijk lang niet altijd alleen maar leuke tournee niet mag meemaken heeft ook wel positieve kanten. Nu kunnen we al wat vroeger in het jaar naar Spanje vertrekken en kan ik flink wat tijd besteden aan het schrijven van het avondvullende programma. Maar dat ik ben afgewezen doet ook pijn, laten we daar maar niet omheen draaien. Als het juryrapport er straks op schrift is zal ik het met jullie delen en er mijn, alsdan wat minder emotionele reacties bij vermelden. De repetitie van de fanfare vanavond heb ik afgezegd en Hannie en ik gaan lekker onderuit gezakt drie uur kijken naar The Lord of the Rings, die ik op DVD heb gehuurd. Het geluid hard uit de speakers en genieten maar!

Morgen ga ik een paar foto's op het web zetten. Ik denk dat ik dat in mijn privé homepage verwerk, maar dat zie je wel als je weer eens langs komt.

Winnen en verliezen

Zondag 12 Januari 2003 at 1:19 pm Winnen is leuker dan verliezen. Op donderdag 9 januari speelde ik op Texel mijn programma van 25 minuten. Het publiek liet vrij snel merken het leuk te vinden, zodat ik er echt plezier in kreeg. Ik was tevreden, Hannie en Peter waren tevreden en het publiek ook, want ik kreeg de publieksprijs. Dat was dus heel prettig. Zaterdagavond speelden de laatste vier kandidaten, waarna de jury zich terugtrok voor langdurig beraad. En ik behoorde niet tot de zes die met de tour mee mogen doen. Teleurstelling, verdriet, afgunst, woede, onbegrip en drankzucht maakten zich van mij meester. Vooral de drankzucht liet ik blijken, terwijl ik de winnaars feliciteerde. De komende dagen zal ik nog veel rapporteren over de gebeurtenissen op Texel. Nu is de vermoeidheid zo groot, dat ik maar beter kan gaan slapen.

Zuurkool

Dinsdag 07 Januari 2003 at 1:18 pm Omdat leven en eten veel met elkaar te maken hebben af en toe een snel recept. Zet zuurkool met wat witte wijn, appel, kummel en peper op het vuur en breng het aan de kook. Vuur klein. Maak aardappelpuree. Als de puree klaar is, geldt dat evenzeer voor de zuurkool. Verwarm de oven voor op 200 graden (waar zit het gradenteken?). Open het pakje Katenspeck. Rol plukken zuurkool in een plak Katenspeck, tot het op is (het spek of de zuurkool). Doe de puree op een ovenvaste schaal en drapeer de rolletjes spek met zuurkool er omheen. Bestrooi de puree met paneermeel of gekruimelde beschuiten en leg er een paar klontjes boter op. Twinitg minuten in de oven en smullen maar. Er kan nog rook worst bij, of wild met portsaus, maar zo is het ook heerlijk. Bedenk bij de hoeveelheid wijn voor de zuurkool of je een tweede fles wilt openmaken om toch genoeg te kunnen drinken. Geniet en drink met volle teugen.

Het begin

Dinsdag 07 Januari 2003 at 1:16 pm

Al anderhalf jaar kijk ik regelmatig naar Bieslog. Sinds enkele maanden lees ik ook regelmatig de weblog van Merel Roze en nu wil ik het zelf eens proberen. Voorlopig worstel ik nog even met de techniek, waarbij ik overigens de best denkbare hulp krijg.

inline

Zo zie ik er uit. En zo oud ben ik ook inderdaad. Niettemin mag ik donderdag 8 januari a.s. meedoen aan de derde ronde van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Er zijn nog 12 van de oorspronkelijke 65 kandidaten over, maar zaterdagavond bepaalt de selectiecommissie welke zes door mogen naar de volgende ronde: een tournee door het land. Ik durf niet te hopen dat ik daar bij mag zijn, maar ik doe het toch.

 

Over

Dit weblog wordt aangedreven door PivotX en gehost door Pivothosting.

Links

Tagwolk

Categorieën

Archieven

Laatste Reacties

elisa (Winterslaap): Zag pas gisteravond in de NRC dat Menno er niet meer is. Omdat ik zelden meer twitter was mij ontgaan…
Hannie (Winterslaap): Dank voor jullie medeleven. Ik mis hem zeer, maar het mooi om nog geluidsmateriaal te krijgen.
els (Winterslaap): Een unieke man is er niet meer. Ik schrok er erg van en wens zijn familie heel veel sterkte met het v…
Arnoud (Winterslaap): Gecondoleerd met het overlijden van onze prachtige Menno. Ik ben er erg geschokken van dit bericht. I…
Esther (Winterslaap): Beste familie van Menno, gecondoleerd.. En heel veel sterkte.
els (Winterslaap): Een winterslaap lijkt mij een geweldige uitvinding. Alles even op een laag pitje en dan in de lente e…

Zoek!

Dinges


XML: RSS Feed
XML: Atom Feed